Syrop na kaszel. Wiesz jaki najlepszy?

Co robi przeciętny Polak, gdy obudzi się z bólem gardła i męczącym kaszlem? Podnosi się z łóżka i człapie do domowej apteczki, w której zazwyczaj ma na stanie przynajmniej jedną buteleczkę syropu, który w szybki sposób pomoże mu zwalczyć tę nieoczekiwaną dolegliwość. I co? Czujemy się od razu lepiej? Oczywiście że … nie, bo syropy z apteki bez recepty nie są lekami. Ich podstawowy skład to cukier i woda. I cała masa wypełniaczy, które bardziej nam zaszkodzą niż pomogą.

Kaszel jest reakcją obronną naszego organizmu. Kaszlemy, bo to naturalny odruch wyrzucenia z siebie tego, co nas podrażnia czy to z powodu niedyspozycji dróg oddechowych, alergii czy astmy. Jaki zatem ma sens faszerowanie naszego organizmu chemicznymi syropami z apteki? Żadnego.

Zacznijmy od cukru, już dawno obalony został kultowy slogan: ”Cukier krzepi”, na rzecz bolesnej prawdy, że nie tylko tuczy, ale również osłabia odporność a to jej potrzebujemy gdy w naszym organizmie zaczyna panoszyć się infekcja. Co zaś oprócz cukru dostarczy nam apteczny syrop na kaszel? Syrop glukozowo – fruktozowy i cały wachlarz substancji słodzących. Dodatkowo te specyfiki raczą nas takimi składnikami jak: benzoesan sodu (który w połączeniu z witaminą C, nieodzowną przy przeziębieniu, tworzy toksyczny związek chemiczny o nazwie – benzen), kodeina, dekstrometorfan czy efedryna (środki, które w zbyt dużych ilościach mają działanie halucynogenne).

Co zatem zrobić? Korzystać ze sprawdzonych od lat naturalnych sposobów naszych babć i zrobić sobie naturalny syrop. Najprościej z cebuli.

Jak zrobić syrop na kaszel au naturel?
  • Pierwszy to cebula i miód.

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do słoika i zalewamy dwoma łyżkami miodu. Zakręcamy słoik i czekamy kilka godzin, aż cebula puści sok. Pijemy jedną łyżeczkę co 3 godziny. Dodatkowy bonus z syropu z cebuli to poprawa naszej odporności a także pamięci.

  • Drugim niezwykle skutecznym syropem jest cytrynowo – imbirowy:

Tu lista składników również krótka acz treściwa: cytryna, imbir i miód.

Do słoika wrzucamy plasterki cytryny, pokrojone w ćwiartki do tego na tarce o drobnych oczkach ścieramy trochę imbiru i zalewamy łyżką miodu. Na to dodajemy kolejną warstwę cytryny, imbiru i miodu. Słoik zakręcamy i odstawiamy. Taka mikstura potrzebuje 24 godzinnego leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu, ale zaraz potem wystarczy łyżka dziennie, by nasza odporność działała na najwyższych obrotach. Będzie również wspaniałym dodatkiem do herbaty.

Trzymajcie się zdrowo!

Małgorzata Kalińska

One thought on “Syrop na kaszel. Wiesz jaki najlepszy?

  • Maj 5, 2017 at 9:04 am
    Permalink

    Jak tylko widzę imbir, to od razu wiem, że musi być dobre i skuteczne 🙂 Chyba że trafi się jak mojemu synkowi tak silne zapalenie krtani, że jedyne, co było w stanie mu pomóc, to nebulizacje benodilem przeciwzapalnym, któreą mu kilka razy dziennie robiłam. Dopiero po tym choróbsko zaczęło odpuszczać

    Reply

Dodaj komentarz