W ramach programu kulturalnego „Frida Kahlo w Polsce 2017”, przygotowano szereg wydarzeń towarzyszących w tym Festiwal Gastronomiczny „Kuchnia Fridy Kahlo”, który odbędzie się w Poznaniu, Krakowie i Łodzi.
Frida Kahlo była miłośniczką meksykańskiej kultury ludowej oraz tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Meksykańskie produkty byłu dla niej i Diego inspiracją. Kuchnia Fridy w Niebieskim Domu w Coyoacanie przetrwała do dziś w idealnym stanie. Zrobiona w stylu kolonialnym, wyłożona jest ręcznie malowanymi płytkami z oryginalnej ceramiki talavera wytwarzanej w meksykańskim mieście Puebla, posiada tradycyjny piec na węgiel i drewno, stół z drewna i drewniane wieszaki na chochle, jak i miedziane patelnie pochodzące ze stanu Michoacan oraz zielone gliniane garnki ze stanu Oaxaca.
Bankiety i spotkania towarzyskie organizowane przez Fridę i Diego w Niebieskim Domu (Casa Azúl) w Coyoacán (Miasto Meksyk) były znane zarówno z uwagi na obecność zacnych osobistości jak i na różnorodność podawanych tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej. Większość potraw nauczyła Fridę gotować Lupe Marín pierwsza żona Diego Rivery.
Tina Modotti, znana fotograf, która była kochanką Diego a później Fridy, przygotowała jedzenie na ich przyjęcie weselne w 1929 roku. Lupe Marín również uczestniczyła w organizacji tego bankietu. Menu składało się z ryżu w stylu meksykańskim, białego ryżu ze smażonymi bananami i dziko rosnącym amarantusem (zanim zakwitnie na zielono), w sosie z zielonych pomidorów i chili nadziewane serem.
Powszechnie wiadomo, że Frida i Diego uroczyście obchodzili najważniejsze święta Meksyku: We wrześniu, będącym miesiącem niepodległości Meksyku, w ich domu przygotowywano nadziewane chili w sosie orzechowym (chiles en nogada), ryż przygotowany w trzech kolorach flagi i zdobiono stoły zielonymi, białymi i czerwonymi owocami opuncji (opuncja jest owocem z kaktusa nopal).
W Dzień Zaduszny (2 listopada) podejmowali gości ponczem, daniami przygotowanymi zdyniđmole. 6 stycznia obchodzono tradycyjnie z Rosca de Reyes (rodzaj chałki z ciasta drożdżowego wypiekanego z okazji święta Trzech Króli).
W 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę niematerialnego Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO, jako wzorzec bogactwa kulturowego, technik kulinarnych i praktyk rytualnych. Wzięto pod uwagę fakt, że takie składniki jak pomidory, kukurydza, awokado, dynia, chili, wanilia i kakao pochodzą z Meksyk.
W festiwalu gastronomicznym Kuchnia Fridy Kahlo, który odbędzie się w różnych miastach Polski, będzie uczestniczyć pani Pamela Montellano, szef kuchni Ambasady Meksyku.
Termin i miejsce:
Poznań: od 28 września, w restauracji Concordia Taste
Kraków: od 12 do 19 października, restauracja Taco Mexicano oraz restauracja Manzana
Łódź: 21 października, Studio BOOK&COOK
Program wydarzeń kulturalnych „Frida Kahlo w Polsce 2017″
Źródło informacji: materiały prasowe