W Chinach powstała biblioteka , która kształtem przypomina oko. Mieści się w niej aż 1,2 mln książek

Chińczycy nie szczędzą środków, aby udostępniać czytelnikom literaturę w efektownych wizualnie przestrzeniach. Dowodem tego jest sieć Zhongshuge, która podejmuje niemałe starania, aby jej księgarnie uznawano za najładniejsze na świecie. Z podobnym rozmachem przystępuje się do budowy bibliotek, czego dowodem jest najnowszy księgozbiór otwarty w październiku w mieście Tiencin.

 

 

 W kulturalnej dzielnicy Binhai wybudowano imponujący gmach Biblioteki Publicznej Tiencin Binhai. Wnętrze obiektu zostało celowo tak zaprojektowane, aby spoglądającym przez fasadę budynku przypominało gigantyczną trójwymiarową gałkę oczną. Efekt ten uzyskano dzięki długim regałom o pofałdowanych kształtach zajmującym aż pięć kondygnacji. Tworzą one oczodół, w którego centrum znajduje się sferyczne audytorium pełniące rolę źrenicy.
 
 
Budynek biblioteki ma powierzchnię 33 700 metrów kwadratowych i może pomieścić ok. 1,2 miliona książek. W niczym nie przypomina jednak tradycyjnych książnic, zdecydowano się bowiem na otwartą przestrzeń publiczną skąpaną w jasnym świetle. „Półki na książki stanowią świetną przestrzeń do siedzenia, a jednocześnie zapewniają dostęp do wyższych pięter. Rogi i krzywizny mają pobudzać do różnego zastosowania przestrzeni, jak czytanie, chodzenie, spotykanie i dyskutowanie. Wszystko to razem tworzy ‚oko’ budynku” – mówi Winy Maas, współzałożyciel holenderskiej firmy architektonicznej MVRDV, która odpowiadała za projekt i zrealizowała go we współpracy z miejscowymi architektami i inżynierami budowlanymi.
 
 
Biblioteka została ukończona w ekspresowym tempie. Od pierwszego szkicu do uroczystego otwarcia minęły zaledwie trzy lata. Wymagający harmonogram prac wymusił jednak jedną istotną zmianę koncepcji. Aktualnie nie ma dostępu do górnych regałów z pomieszczeń znajdujących się za atrium. Ta zmiana została dokonana lokalnie i wbrew zaleceniom MVRDV. Brak dostępu do najwyższych półek sprawił, że umieszczono tam na razie jedynie atrapy książek wykonane z płyt aluminiowych. Prawdopodobnie w przyszłości projekt doczeka się zrealizowania w pełni.
 
 
Prócz wielkich regałów zdobiących atrium biblioteka posiada też pomieszczenia edukacyjne na obrzeżach oraz podziemne archiwa. Na parterze znajduje się czytelnia dla dzieci i osób starszych, na pierwszym i drugim piętrze – kolejne czytelnie i pokoje wypoczynkowe. Na wyższych piętrach ulokowano sale konferencyjne, biura i sale komputerowe, a na dachu – dwa tarasy. Biblioteka jest jednym z pięciu budynków tworzących nowe centrum kulturalne w dzielnicy Binhai. Wszystkie obiekty połączone są pasażem.
 
fot. Ossip van Duivenbode
źródło: ArchDaily, Dezeen
 

You May Also Like

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: