Emilia Romana – o tym marzy cały świat. Włosi na TT Warsaw złożyli obietnice

Wzdłuż antycznej drogi via Aemilia, zbudowanej przez Rzymian w 175 roku p.n.e. prowadzi szlak kulinarny, gdzie na własne oczy można zobaczyć jak dojrzewa ser, czy posłuchać jak oddycha ocet balsamiczny. Region Emilia Romana to kwintesencja włoskiej kultury, historii, architektury, stylu bycia. To także miejsce narodzin tak znanych marek, jak Maserati, Lamborghini, Ducati czy czerwonego Ferrari. Tutaj też zaczynał jeździć na nartach Alberto Tomba-wielki mistrz narciarstwa. Piękno tego miejsca było inspiracją dla wielu znakomitych artystów, w tym Dantego Algeirii – który z piórem w ręku i własnymi przemyśleniami o życiu, zasiadał przy ogromnym biurku, by spisywać wiersze Boskiej Komedii.

Jak  zapewnia Andrea Corsini z urzędu do spraw turystyki regionu Emilia Romania – o Emilia Romana, marzy cały świat.

 

Nic się tutaj nie powtarza

Giovanni Bastianelli, dyrektor generalny Narodowej Agencji Turystyki Włoskiej, dumny jest z ostatnich wskaźników odwiedzin. W roku 2017 – aż 24% odwiedzających, to turyści spoza Europy, którzy wybierają właśnie Italię. Polityka turystyczna obecnego rządu włoskiego pokazuje, co jest tak naprawdę siła Włoch, czyli największa siła Włoch jest turystyka i destynacja turystyczna – zauważa. Włochy to oczywiście jedno z najwspanialszych dziedzictw kulturalnych, ale także, jeśli chodzi o krajobraz, ma bardzo dużo do zaoferowania. Jest to krajobraz, który zmienia się tutaj z kilometra na kilometr i właściwie nic się tutaj nie powtarza. Ważnym elementem włoskim jest jedzenie. Mówimy o jedzeniu jako o lokalnym produkcie ziemi, po której stąpamy, produkcie bardzo typowym, lokalnym, niepowtarzalnym – podkreśla Giovanni.

To co jest bardzo ważne to to, że jedzenie jest odzwierciedleniem włoskiego stylu życia i to co jest ważne we włoskim jedzeniu, to jest tradycja. Tradycja która się odzwierciedla w każdym daniu, w każdym podanym talerzu, w każdej restauracji do której jest wkładane serce osoby, która przygotowuje posiłek. I tak naprawdę w każdej miejscowości każda potrawa smakuje inaczej, bo jest minimalnie inaczej przygotowywana, wykorzystywane są produkty z tzw. kilometra zero – dodaje Giovanni.

Giovanni Bastianelli, dyrektor generalny Narodowej Agencji Turystyki Włoskiej, fot. DKK (c)

Emilia Romana to region, który  jest motrem napędowym całej turystyki Włoch. Jest to region z bogatą historią, tradycją a przy tym wiodoacy pod względem technologicznym. W Elilia Romana, znjaduje się wszysttko to, co najbardziej włoskie i najbardziej znane na świecie. To diamnet Półwyspu Apeniniskiego.

Są tutaj przepięne, historyczne i znane miasta jak: Rawenna, Parma, Modena czy Ferrara. Duża część z nich  wpisanych jest listę światowego dziedzictwa UNESCO.  Jest też wiele małych urokliwych  miasteczek perełek , rozsypanych  po całym regionie – które cieszą się coraz większą polularnością wśród turystów. 

Polska i Polacy są dla nas bardzo ważni

Staramy się zachęcić nie tylko typowymi produktami, ale właśnie tymi wyjątkowymi rzeczami, które są produkowane tylko Emilia Romania – zapewnia Andrea Corsini z urzędu do spraw turystyki regionu Emilia Romania. Klient z Polski jest dla nas ważny, również dlatego, że jest to turysta który wie czego szuka, jest wyedukowany i szuka czegoś wyjątkowego, nie zadowoli się byle czym – dodaje.

Wiemy, że Polacy uwielbiają też narty i wszystkie sporty zimowe. I tutaj mam niespodziankę. Niewiele osób o tym wie, ale w tym regonie mamy bardzo dobre miejscowości do uprawiania narciarstwa. Na naszych super trasach zjazdowych w miejscowości Cimone i w Cormoleskale w Apeninach, niedaleko Boloni i Modeny znajdziecie znakomite warunki do uprawiania sportów zimowych. Właśnie tam zaczynał jeździć na nartach Roberto Tomba – podkreśla Corsini. I jeśli ktoś ma małe dzieci, niech wyśle je właśnie w Apeniny-to przynosi szczęście.

Nie wiadomo, być może jakieś dziecko z Polski może pójść śladami Alberto i zostać wielkim-przekonuje.

W 2017 roku ilość odwiedzających nasz region Polaków wzrosła o 12% w stosunku do roku 2016 – czyli olbrzymi wzrost. Również nasza obecność tutaj i w Polsce na TT Wasaw jest po to, aby powiedzieć, że pomiędzy Polską a Emilia Romana mamy bardzo dobre połączenia. Przez cały rok w 4 miastach polskich: Warszawie Krakowie we Wrocławiu i Katowicach kilka razy w tygodniu, realizowane są loty bezpośrednie do Bolonii. A od marca 2018 będzie też lot bezpośredni z Warszawy do Rimini – zaznacza Andrea Corsini.

Za kilka tygodni w Warszawie zostanie ponownie otwarte Biuro Informacji Turystycznej Włoskiej, co też pokazuje, że Polska i Polacy są dla Włochów ważni. Zamierzamy jeszcze się rozszerzać o te kraje, które graniczą z Polską, a gdzie takiej informacji turystycznej jeszcze nie ma. Pod koniec roku przekażemy więcej informacji na temat tego biura – informuje Giovanni Bastianelli.

Tekst, Dorota Kozioł Komarnicka

Fot. w nagłówku: Italy, Apennines, Province of Reggio Emilia/wikimedia/cc

You May Also Like

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: