Babka z orzechami

Wspaniała babeczka, która rozpływa się w ustach. Jest puszysta, wilgotna i kawałkami orzechów. Nie tylko na Wielkanoc 🙂 Przepis po Babci.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 125 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych orzechów)
  • 2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy umieścić w garnuszku. Zagotować (mieszając) do rozpuszczenia się cukru, natychmiast zdjąć z palnika. Przestudzić, mieszanka może pozostać lekko ciepła.

Mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, kakao – przesiać, wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę.

Do miksera wlać przestudzoną masę maślaną. Następnie wsypać przesiane składniki, dodać żółtka, posiekane orzechy – wszystko zmiksować, do połączenia się składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek, wymieszać łyżką.

Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm, z kominkiem, wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto.

Piec w temperaturze 175ºC około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Ostudzić, posypać pudrem i udekorować orzechami, można też czekoladą.

Smacznego 🙂

You May Also Like

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: