„Doceń polskie” – zapraszamy na obiad

Zapraszamy na obiad! Na dobry początek tatar, później krem z brokułów i stek z polędwiczki, a na deser sernik. Inspiracjami kulinarnymi dzielą się laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Więcej smacznych propozycji na każdą okazję zawiera e-book opracowany przez organizatorów tego przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność.

Obiad z… e-booka

Krem z brokułów z grzankami i pastą feta, Chłopski tatar Dziadunia, Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym oraz Sernik puszysty – to tylko 4 spośród aż 85 przepisów, które mieści książka kucharska programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF zawiera receptury na przystawki, zupy, dania główne oraz desery i napoje. Swoje propozycje zawarło w nim 23 producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Wyróżnienia przyznawane są wyłącznie artykułom żywnościowym posiadającym tzw. polski akcent, które otrzymają od specjalistów z branży spożywczej wysoką liczbę punktów za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Wszystkie produkty są sprawdzane indywidualnie podczas organizowanych co kwartał audytów. Najbliższa atestacja odbędzie się 25 października br. w Sosnowcu.

E-book opracowany przez organizatorów programu „Doceń polskie” jest dostępny bezpłatnie pod adresem www.blog.docenpolskie.pl. Zachęcamy do korzystania z zawartych w nim przepisów i… zapraszamy na obiad!

 

I. Chłopski tatar Dziadunia

 

Składniki:

– mięso wołowe na tatar (polędwica wołowa, może być także rostbef lub udziec)

– ogórki czosnkowo-koperkowe Ogródek Dziadunia

Papryka konserwowa firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

– cebula perłowa lub szalotka

– świeżo zmielony pieprz, sól do smaku

– olej

– surowe żółtko (według upodobań)

Przygotowanie:

Mięso drobno siekamy, a ogórki, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym dodajemy je do mięsa wraz z odrobiną oleju. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Za pomocą ringu formujemy tatar, następnie układamy go na talerzu, na wierzchu umieszczamy żółtko; danie można ozdobić kiełkami.

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com

 

II. Krem z brokułów z grzankami i pastą feta

 

 

Składniki (2 porcje):
– 1 Brokuł Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

– grzanki

– 0,5 op. sera feta

– 0,5 op. śmietany

– 1 l. wywaru warzywnego

Przygotowanie:
Umytego brokuła kroimy na części, zagotowujemy z bulionem przez 10 min, po czym dodajemy śmietanę i blendujemy. Grzanki smarujemy serem feta i zapiekamy w piekarniku do zrumienienia.

 

 

III. Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym

 

 

Składniki:
– 600 g polędwiczki wieprzowej


Składniki marynaty :

– 100 ml oleju

– 2 łyżki sosu sojowego

– 100 ml piwa

– 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej

– sok z 0,5 cytryny

– 2 ząbki czosnku

– sól, pieprz do smaku

– Sos czosnkowy firmy TARSMAK ® Gondek i Wspólnicy sp.j. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

 

Przygotowanie:

Z polędwiczki wieprzowej usuwamy błonę, przecinamy na cztery części i formujemy steki, lekko rozbijając je dłonią w poprzek włókien. Ząbki czosnku wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, po czym smarujemy nią steki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie grillujemy na rozgrzanym ruszcie po około 5 min z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowy TARSMAK.

 

IV. Sernik puszysty

Składniki:

– 1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)

– 1 i 1/2 szklanki cukru

– 8 jajek

– 2 budynie

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

– 0,5 litra śmietanki kremowej

– sok z cytryny

Składniki ciasta (spodu):

– 3 żółtka (białka do masy serowej)

– 1,75 szklanki krupczatki

– 0,5 kostki masła

– 0,5 szklanki cukru

– łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.

Zdjęcia: materiały laureatów programu „Doceń polskie”


Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
 
/KS/

<

p class=”western”> 

You May Also Like

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: