SKŁADNIKI:
500 g pszennej mąki, 2 jajka, łyżka oliwy, sól, przegotowana woda
FARSZ:
2 szklanki maku, 50 g rodzynek, 2 łyżki drobno pokrojonej smażonej skórki z cytryny, 100 g posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki miodu, łyżka koniaku
Umyty mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy na maleńkim ogniu ok. 10 minut, odcedzamy, dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.
Sparzone rodzynki zalewamy koniakiem, zostawiamy na kilka minut.
Zagniatamy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy oliwę i cały czas zagniatając, stopniowo dodajemy letnią przegotowana wodę, aż powstanie miękkie klejące ciasto. Lekko osypujemy mąką, owijamy ściereczką.
Mak łączymy z rodzynkami, skórką pomarańczową i posiekanymi orzechami. Wlewamy miód, bardzo dokładnie mieszamy. Na osypanej mąką stolnicy rozwałkujemy ciasto, wycinamy krążki, wypełniamy przygotowanym farszem, dokładnie sklejamy, wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia. Podajemy polane stopionym masłem.