Zielone łąki w mieście w szklanych wieżowcach, nie są już zamiarem niemożliwym do urzeczywistnienia. Pierwsze takie projekty zaczynają pojawiać się na świecie i są odpowiedzią na zapotrzebowanie w żywność wielkich aglomeracji miejskich. Dzięki technologii CEA, rolnicy mają tu możliwość kontroli nad uprawami, co zapewnia zawsze udane zbiory oraz rozbudowę miasta bez obawy o brak żywności.
Wertykalna farma, bo o niej tutaj mowa, ma powstać w Szanghaju na 100 hektarowej przestrzeni i ma wyżywić ponad 24 mln ludzi. Położona będzie pomiędzy międzynarodowym lotniskiem w Szanghaju i centrum miasta, w nowej dzielnicy Sunqiao Urban Agricultural District. Składać się będzie z ponad dwudziestu kilkupiętrowych, przeszklonych budynków przypominających biurowce. Szanghaj pokazuje, że podobnie jak rosnące drapacze chmur w mieście, jego farmy również idą pionowo. Nowy plan dzielnicy, który ma rozpocząć budowę w 2017r.
Szanghaj jest idealnym miejscem dla rolnictwa pionowego. Podobnie jak wielu głównych miastach, ceny gruntów sa wysokie, dlatego z ekonomicznego punktu widzenia, taka forma budowli wydaje się być najrozsądniejsza. Tym bardziej, że w diecie Szanghajskiej 56% stanowią warzywa liściaste, które znajdując tu doskonałe warunki. Liście zielenieją i rozwijają się w najprostszych ustawieniach nie potrzebują dużo uwagi, są więc doskonałym wyborem dla systemów hydroponicznych i akwakultury. Rosną szybko, czyni z nich ekonomiczną i wydajna opcję.
Taka farma, to nie tylko odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie żywnościowe miasta, ale również pozycjonowanie Szanghaju jako lidera w produkcji żywności miejskiej. Sunqiao obejmuje nie tylko tworzenie pionowych fabryk żywności. Zapewne też bogata sferę publiczną łączącą wewnętrzne i zewnętrzne doświadczenie z rolnictwem, prezentuje nowy pomysł na życie w mieście, czyniąc przy tym produkcje żywności jako jedna z najważniejszych funkcji miasta. /ks/
Projekt został opracowany przez firmę Sasaki
Zdjęcia: Sasaki
/ks/