Polacy są skłonni więcej zapłacić za polską żywność, bo nie jest „uprzemysłowiona

Artykuły spożywcze polskiej produkcji cieszą się na tyle dobrą opinią wśród Polaków, że konsumenci są gotowi płacić za polską żywność więcej niż za podobne produkty zagraniczne – wynika z raportu Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS).

Polacy są skłonni więcej zapłacić za polską żywność, bo nie jest „uprzemysłowiona”UMIEŚĆ NA STRONIE

Raport jest częścią projektu Polski Monitor Opinii – będącego inicjatywą PKO Banku Polskiego, Fundacji Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRiS) oraz Forum Zrównoważonej Technologii.

Marcin Duma, prezes IBRiS, cytował również dane raportu mówiące o tym, że aż 94 proc. ankietowanych Polaków twierdzi, że rodzime produkty żywnościowe wyróżniają się dobrym smakiem.

Polska żywność jest też uważana przez respondentów za bezpieczną, co wiąże się ze sposobem jej wytwarzania. „To, co jest wyprodukowane w Polsce, wydaje się nam nie jakieś super uprzemysłowione, ale przez to właśnie bliższe natury, bezpieczniejsze” – podkreślił Duma.

Jak dodał, Polacy „są gotowi płacić więcej za polski produkt, który będzie zdrowszy i będzie posiadał te wszystkie cechy, które oni cenią”.

Wskazał przy tym, że 1/3 badanych sprawdza nie tylko, skąd pochodzi dany artykuł spożywczy, ale również – jaki ma skład. „Zaczynamy wybierać produkty opatrzone pustą etykietą, tzn. żeby tych składników było jak najmniej i żeby przypadkiem nie pojawiało się tam żadne E z numerkami” – powiedział prezes IBRiS.

Źródło informacji: Centrum Prasowe PAP

You May Also Like

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: