POMIDOROWA Z KIJOWA

Składniki:

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek oliwy,
  • szklanka mleka,
  • 1 opakowanie sera mozzarella,
  • świeże liście bazylii,
  • tymianek – może być suszony,
  • łyżeczka cukru, sól, pieprz,
  • kostka rosołowa,
  • mała pierś z kurczaka
  • głowka kapusty.

Sposób przygotowania:

Na patelni, na oliwie dusimy pokrojone w kosteczkę kawałki kurczaka. Tak przygotowanego kurczka, dodamy do garnka z zupą, po jej ugotowaniu.

W garnku dusimy na oliwie pokrojoną w kosteczkę  cebulę i czosnek razem z kostką rosołową.

W tym czasie sparzamy pomidory, obieramy ze skóry i również kroimy w kostkę. Pomidory dodajemy do garnka razem z łyżeczką cukru, solą, pieprzem i tymiankiem, można też dodać warzywną przyprawę do zup – według uznania. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut.

Następnie zdejmujemy z ognia – jeżeli trzeba ponownie doprawiamy i miksujemy. Jeszcze raz wstawiamy na kuchenkę i dodajemy stopniowo mleko cały czas mieszając zupę. Zupa pomidorowa powinna mieć konsystencję kremu – jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy więcej mleka.  Wcześniej przygotowane kawałki  kurczaka wkładamy do kremu.

Zupę pomidorową podajemy gorącą, a na wierzch każdej porcji  układamy 3 cienkie plastry mozzarelli i kilka listków świeżej bazylii.

Pomidorową zamiast w talerzu, możemy podać w główce pakusty, którą wcześniej myjemy, kroimy na dwie części i delikatnie opalamy nad ogniem. Jeśli wolisz,  podaj ją w talerzu. Do zupy podajemy dowolne pieczywo.

A teraz spóbuj, a będziesz mile zaskoczony!

You May Also Like

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: