Smacznie i odświętnie: wielkanocne inspiracje kulinarne

 
Smakołyki, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie i odświętnie. Wspólnie z laureatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zachęcamy do odkrywania na nowo bogactwa rodzimych produktów spożywczych. Sprawdzone receptury wystarczy „doprawić” szczyptą kreatywności lub sięgnąć po dobrze znane składniki i stworzyć z nich zupełnie nowe danie.

Zachętą do kulinarnych poszukiwań mogą być przepisy producentów, których wyroby zdobyły znaki jakości „Doceń polskie”. Certyfikaty są przyznawane artykułom spożywczym, które zostały wysoko ocenione przez specjalistów z branży spożywczej zasiadających w Loży Ekspertów. Wyroby z godłem promocyjnym cechują się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. Co równie ważne, logo „Doceń polskie” nie pozostawia wątpliwości co do pochodzenia wyrobu. Wyróżnione artykuły spożywcze to propozycje warte wypróbowania!


I. Świąteczna jajecznica z boczkiem i kabanosami


Do jej przygotowania zapraszają Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.

Składniki:
– 6 jajek
– 2 łyżki kremówki
– 3 kabanosy ZM Henryk Kania Maestro 120 g (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– 100 g boczku ZM Henryk Kania
– kilka suszonych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– suszona bazylia
– starty parmezan
– sól, pieprz
– 2 łyżki klarowanego masła
– kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
Pomidory kroimy w plasterki, czosnek siekamy, a następnie mieszamy go z pomidorami i odstawiamy. Jajka, kremówkę i parmezan roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na jednej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kabanosy Maestro i chwilę podsmażamy, po czym wlewamy roztrzepaną masę z jajkami. Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu pomidory z dodatkami. Gorącą jajecznicę przekładamy na talerz, a na nią nakładamy zawartość patelni z pomidorami, posypujemy resztą sera i bazylią.

II. Mleczne wulkaniki z jajek


Idealna propozycja dla milusińskich. Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK.
Składniki (na 2 porcje):

– 2 jajka

– 4 plastry boczku

– 50 g Sera Mlecznego Serenada (Loża Ekspertów przyznała mu znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

– mielona słodka papryka
– pieprz, sól

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Plastry boczku podsmażamy z obu stron, po czym przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek. Całość posypujemy startym serem (najlepiej użyć tarki o małych oczkach) i przyprawiamy.

Jajka pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

V. Śledź w oleju rzepakowym pod cynamonem

Autorski przepis na śledzia (który jest częstym gościem zarówno na wielkanocnym, jak i bożonarodzeniowym stole) firmy Green Spoon.

Składniki:

– 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (czystych lub w oleju)
– 1 średnia cebula
– garść rodzynek
– mielony cynamon
– Zdrowy Olej Rzepakowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon (eksperci dwukrotnie nagrodzili go znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
– Zdrowy Olej Rydzowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon
– kolorowy, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jeśli kupiliśmy śledzia w zalewie olejowej, najlepiej go przepłukać, żeby olej nie zaburzył smaku. Filety kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy w półmisku lub innym zamykanym pojemniku. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce i układamy ją na pierwszej warstwie śledzia. Dodajemy kilka rodzynek, oprószamy cynamonem wg uznania (to aromatyczna przyprawa, nie warto przesadzać) i doprawiamy pieprzem. Całość podlewamy olejem rzepakowaym Green Spoon, można dodać także kilka kropek oleju rydzowego (który doda posmaku cebulowo-korzennego). W podobny sposób, według uznania, układamy kilka warstw śledzia. Gotową potrawę umieszczamy na noc w lodówce, następnego dnia jest gotowa do spożycia.
Dobrym dodatkiem do niej jest świeży chleb i naturalne masło.

IV. Sernik OSM Siedlce


Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach zachęca do upieczenia smakowitego deseru.

Składniki ciasta:
– 3 szklanki mąki
– 0,75 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 sztuka (kostka) tłuszczu mlecznego stołowego śmietankowego OSM Siedlce
– 1 łyżeczka smalcu
– 5 żółtek

Składniki masy serowej:

– 1 kg Twarogu sernikowego OSM Siedlce (który został dwukrotnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
– 6 żółtek
– 1 szklanka cukru
– 0,3 szklanki oleju
– skórka starta z 1 cytryny
– 2 sztuki budyniu waniliowego
– 1 szklanka mleka
– 1 kubek (250 g) śmietany kremówki 30% tł. OSM Siedlce

– 11 białek jaj

Przygotowanie:
W misce umieszczamy składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kostkę tłuszczu mlecznego, smalec i żółtka. Wszystko łączymy i zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Układamy je na blachę równomiernie i delikatnie ugniatamy, a następnie zapiekamy na złoty kolor przez ok. 15-20 min w temp. 175 stopni Celsjusza.
Śmietanę kremową 30% tł. ubijamy i odstawiamy, w oddzielnej misce na sztywną pianę ubijamy także 11 białek, również je odstawiamy.
W kolejnym kroku ucieramy 6 żółtek z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodajemy olej i startą skórkę z cytryny. Do masy dodajemy budyń waniliowy, twaróg sernikowy oraz szklankę mleka. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną ubitą śmietanę kremową oraz ubite białka jaj. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na zapieczony spód ciasta.
Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez 50 min w temp. 175 stopni Celsjusza.
Kiedy ciasto się upiecze, a piekarnik będzie wyłączony, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku (dzięki temu nie opadnie). Po chwili wyjmujemy ciasto, podajemy gdy ostygnie.


V. Baba wielkanocna z Majonezem Białuty


Przepis na ten tradycyjny wielkanocny wypiek udostępniła firma BIAŁUTY.
Składniki:

– 4 jaja
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej tortowej
– 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
– 5 łyżek Majonezu Białuty (dwukrotnie nagrodzono go znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
– 1 szczypta soli
– 1 łyżeczka soku z cytryny + otarta cała skórka z cytryny
– masło lub margaryna do wysmarowania blaszki
– 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
– opcjonalnie: polewa czekoladowa lub lukier
– opcjonalnie: 1 garść rodzynek

Przygotowanie:
Białka jaj i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę ziemniaczaną i tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia (jeśli dodajemy rodzynki należy je obtoczyć w mące).

Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i majonez delikatnie mieszając ciasto łyżką, na samym końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, od 45 do 50 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po wystudzeniu – polewamy czekoladą lub lukrem.

Dodaj komentarz