Wiza do Wietnamu 2018 – konieczna wcześniejsza aplikacja!

Wiza do Wietnamu. Od 1 lutego 2017 roku obcokrajowcy wybierający się do Wietnamu mogą ubiegać się o wizę drogą elektroniczną. Jest to nowe rozwiązanie, które zostało testowo wprowadzone na okres dwóch lat – czy będzie obowiązywało po tym czasie, jeszcze nie wiadomo. Na ten moment, jest to jednak najprostsze rozwiązanie. Niestety i w tym przypadku trzeba z wyprzedzeniem o nią aplikować – to konieczność! Wizy do Wietnamu nie otrzyma się na lotnisku od ręki, o ile  wcześniej się o nią nie aplikowało i nie otrzymało tzw. wizy elektronicznej, lub nie mamy listu polecającego

Wietnam, Wiza do Wietnamu

Nie wiem, na ile jest to standardowa procedura, czy tylko Qatar Airways to praktykuje, ale już na lotnisku w Warszawie przed wejściem na pokład samolotu, wymagano ode mnie Wizy do Wietnamu lub dokumentu uprawiającego mnie do otrzymania jej na lotnisku po wylądowaniu, czego zupełnie się nie spodziewałam. Na szczęście dokument, w moim przypadku list zatwierdzający miałam przygotowany i pod ręką. Należy jednak pamiętać, że zarówno na podstawie e-wizy jak i listu potwierdzającego możemy tylko wsiąść do samolotu i wylądować w Wietnamie, ale nie możemy wyjść z lotniska. Po przybyciu na lotnisko w Wietnamie, muszą wbić wam pieczątkę  (nie małą, bo zajmuje ona całą stronę) do paszportu.  To istotne – z lotniska nie wyjdziecie bez Wizy wbitej do paszportu!

e-Visa do Wietnamu

– najbardziej POLECANA

w przypadku jednokrotnego wjazdu  – do 30 dni

e-Visa wydawana jest obcokrajowcom z 40 krajów. Jest to wiza turystyczna jednokrotnego wjazdu, czyli idealna dla tych osób, które po drodze nie zamierzają jechać do któregoś z sąsiednich krajów i wracać do Wietnamu. Taka wiza uprawnia was do pobytu na terenie Wietnamu do 30 dni. 

Bram granicznych umożliwiających wjazd i wyjazd za pomocą e-wiz jest 28, w tym 8 lotniczych, 13 lądowych i 7 morskich.  Wiza elektroniczna przyznawana za pośrednictwem elektronicznego systemu transakcyjnego jest wizą jednorazową z 30-dniową ważnością. Opłata za wizę elektroniczną wynosi 25 USD – płatne online. Należy pamiętać, że wjechać do Wietnamu można tylko wcześniej zadeklarowanym przejściem granicznym. 

Lista międzynarodowych bram granicznych umożliwiających cudzoziemcom wjazd i wyjazd za pomocą e-wiz:

Granice powietrzne: Międzynarodowe lotniska Noi Bai, Tan Son Nhat, Cam Ranh, Da Nang, Cat Bi, Can Tho, Phu Quoc i Phu Bai.
Lądowe: Międzynarodowe przejścia graniczne Mong Cai, Huu Nghi, Lao Cai, Nam Can, Cau Treo, Cha Lo, Lao Bao, Bo Y, Moc Bai, Tinh Bien, Song Tien, Xa Mat i Ha Tien.

Morskie: porty Hon Gai, Hai Phong, Nha Trang, Da Nang, Quy Nhon, Vung Tau i Ho Chi Minh City.

Lista 40 krajów, których obywatele otrzymują wizę elektroniczną do Wietnamu:

Azja: Armenia, Azerbejdżan, Brunei, Chiny (nie dotyczy chińskich posiadaczy paszportów elektronicznych), Japonia, Kazachstan, Birma, Mongolia, Filipiny, Republika Korei i Timor Wschodni.
Europa: Białoruś, Bułgaria, Czechy, Dania, Finlandia, Francja, Niemcy, Grecja, Węgry, Irlandia, Włochy, Luksemburg, Norwegia, Polska, Rumunia, Rosja, Słowacja, Hiszpania, Szwecja oraz Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej .
Ameryki: Argentyna, Chile, Kolumbia, Kuba, Panama, Peru, Urugwaj, Stany Zjednoczone i Wenezuela.

Procedury uzyskania wiz elektronicznych:

  1. O e-wizę można wnioskować bezpośrednio na stronie wietnamskiego urzędu imigracyjnegohttps://xuatnhapcanh.gov.vn/ lub https://immigration.gov.vn/.
  2. Po złożeniu aplikacji otrzymasz specjalny numer z kodem kraju i musisz uiścić opłatę wizową na stronie internetowej.
  3.  W ciągu 3 dni roboczych od momentu otrzymania pełnych informacji i opłaty Departament Imigracyjny (Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego) udziela odpowiedzi osobom ubiegającym się o wizę elektroniczną, stronie internetowej na której składaliśmy aplikację.
  4. Aby sprawdzić odpowiedź trzeba wejść w zakładkę SEARCH podać przyznany numer i pozostałe dane. Jeśli wiza elektroniczna do Wietnamu została przyznana, będzie PDF o nazwie  ELECTRONIC VISA  do ściągnięcia, który trzeba wydrukować i pokazać na granicy. Na podstawie wizy elektronicznej, zostanie wam wbita pieczęć do paszportu.
Wietnam, Wiza do Wietnamu
Wietnam, Wiza do Wietnamu, KS (c)

Wiza „on arrival” 

– w dniu przylotu do Wietnamu na podstawie Visa Approval Letter

Jeśli jesteście uprawnieni do otrzymania e-wizy to postarajcie się o nią, bo jest to na ten moment najłatwiejsze, najlepsze i najtańsze rozwiązanie w przypadku jednokrotnego wjazdu. Jeśli natomiast potrzebujecie wizy na czas dłuższy niż 30 dni, lub też po drodze chcecie polecieć do Kambodży czy Laosu, będziecie potrzebować innego rodzaju wizy. 

Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do wiz „on arrival” innych krajów, aby uzyskać wizę on arrival do Wietnamu czyli w dniu przylotu na lotnisku w Wietnamie, potrzebujemy Visa Approval Letter – listu zatwierdzającego. To konieczność!

Podczas mojej pierwszej podróży do Wietnamu leciałam na Visa Approval Letter, który otrzymałam od organizatorów  ITE HCMC, gdzie wybrałam się na konferencje dotyczące spraw turystyki MICE w Wietnamie – wydarzenie, które Kobieta w Świecie objęła patronatem medialnym.  Jeśli będzie lecieć służbowo, z całą pewnością organizacja, do której się udajecie, wyśle wam list polecający. Kolejna opcja to zakupienie Visa Approval Letter online – podobno można to zorganizować, nawet w kilka godzin – ceny wahają się od 8 $ do 25 $ za list zatwierdzający w przypadku wizy turystycznej jednokrotnego wjazdu. Nie jest to ostateczny wydatek, bowiem w tym przypadku za wizę wdaną na lotnisku trzeba zapłacić , najkorzystniej w dolarach.

Visa Approval Letter mogą być różne w zależności od twoich potrzeb. Wszystkie szczegóły najlepiej sprawdzić na stronie na której będzie kupowali lub uzgodnić szczegóły z organizatorem, który was zaprasza. Na Visa Approval Letter – promesie wpisane jest nazwisko osoby wnioskującej o dokument i innych osób, które w tym samym czasie przybywają do Wietnamu – zawiera do 30 nazwisk. Jeśli komuś zależy na prywatności, czy bezpieczeństwie musi poprosić o promesę poufną, wówczas znajdzie się tam tylko nazwisko osoby wnioskujące, ewentualnie osób, które zostały wskazane. Promesa tego typu jest droższa.

Co jest potrzebne aby uzyskać Wizę „on arrival” na podstawie Visa Approval Letter?

  1. Wydrukowany dokument  Visa Approval Letter – list zatwierdzający, czyli tzw. promesa (o który postaraliśmy się przed wylotem)
  2. Zdjęcie paszportowe, jednak jeśli nie macie, to nie ma problemu, zostanie zrobione na miejscu
  3. Trzeba wypełnić formularz wizowy
  4. Cena wizy uzależniona jest od tego, czy jest to wiza turystyczna, biznesowa, jedno czy wielokrotnego wjazdu. Opłatę uiszczamy na lotnisku (w dolarach najlepiej – przy standardowej wizie do 30 dni jest to kwota 25 $).
  5. Cierpliwość. Trzeba usiąść i czekać na Wizę. Czas oczekiwanie w zależności od ilości osób oczekujących, ja czekałam około 1,5 godziny. 

Wiza do Wietnamu – możesz ubiegać się o wizę 1-miesięczną, 3-miesięczną, 6-miesięczną lub 12-miesięczną, jednokrotnego lub wielokrotnego wjazdu. 

Warto też wiedzieć, że rodzajów wiz do Wietnamu jest wiele, a najtańsza i najprostsza do uzyskania zawsze będzie turystyczna oznaczona symbolem DL. Moja oznaczona była symbolem  PV2 i jest to typ wizy wydawany zagranicznym reporterom z krótkoterminowym pobytem w Wietnamie do 12 miesięcy, ale zawsze z dokładnie wpisaną datą przylotu i powrotu, a nie ma miesiąc, trzy miesiące, pół roku czy rok. 

Podróżując po Wietnamie, nie zapomnijcie, odwiedzić prowincji Quang Binh (tutaj o niej przeczytacie: Quang Binh – Wietnamski Symbol Zwycięstwa I Pomyślności) to tutaj znajduje się ponad 300 jaskiń a w tym największe i najpiękniejsze na świecie oraz Phong Nha-Kẻ Bàng jeden z najwspanialszych parków, wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Warto też poznać historię stolicy Quang Binh – miasta Don Hoi, które jest swoistym kompendium wiedzy o Wietnamie. 

Bądź zawsze czujny! Dokładnie sprawdzające daty na dokumentach, szczególnie w sytuacji, jeśli dokujecie  jakiś zmian. W przypadku wizy PV2 jest ona wystawiana na konkretną ilość dni, taką ile będzie trwał wasz pobyt w Wietnamie wynikający z pełnienia obowiązków i zgodny z datami przylotu i wylotu z Wietnamu, wpisanymi na wizie – a co znaczy, nie zawsze zawierającymi się w cyklu miesięcznym.

Na kilka godzin przed wylotem z Polski w trakcie pakowania walizki,  coś mnie tknęło, że coś nie pasuje i że daty na liście zatwierdzającym nie zgadzają się z datami na bilecie lotniczym. Sprawdziłam dokumenty, niestety daty były różne. Rozchodziło się zaledwie o jeden dzień i to w środku miesiąca, dlatego w ferworze zajęć, nie zwróciłam wcześniej na to uwagi. Szybko wysłałam maila z zapytaniem czy będzie to stanowiło duży problem. Niestety było już za późno na zmianę daty w Visa Approval Letter.  Po wylądowaniu na lotnisku w Wietnamie, we wniosku wizowym wpisałam datę zgodną z moim biletem powrotnym, próbowałam tłumaczyć i pokazywać bilet, że wylatuję później – wszystko na nic. Visa Approval Letter to dokument święty i do paszportu została wbita wiza z dokładnie taką datą, jaka była wpisana na dokumencie zatwierdzającym. Dlatego sprawdzajcie daty zarówno w momencie składnia aplikacji o wizę, czy też list zatwierdzający, jak też wtedy kiedy dostajecie dokument mailem, ważne by mieć czas na ewentualne zmiany. Przedłużenie wizy o ten jeden dzień mogło mnie kosztować 100 $. 

Wietnam, Wiza do Wietnamu, cennik

Nie ma za to problemu, by przylecieć do Wietnamu później czy wylecieć wcześniej jak wskazane jest to na wizie. Trzeba tylko zmieścić się we wskazanym przedziale czasowym. Cena wizy otrzymanej na podstawie visa Approval Letter różni się w zależności od czasu na jaki jest wystawiona, i od tego jaki jest to typ wizy.

Należy też pamiętać, że wjeżdżając do Wietnamu, trzeba przestrzegać wietnamskiego prawa.

Na styczeń mam zaplanowaną kolejną wizytę w Wietnamie, tym razem będę ubiegała się o wizę przez Ambasadę Wietnamu w Polsce – o doświadczeniach z tej formy uzyskania wizy w następnym materiale.

Dorota Kozioł Komarnicka

You May Also Like

8 thoughts on “Wiza do Wietnamu 2018 – konieczna wcześniejsza aplikacja!

  1. Witam, dzięki za informacje. Mam zamierać polecieć do Wietnamu i zastanawiam się, a czy lecąc z Sjgonu do Da Nang i z powrotem mogę mieć wize jednokrotnego wjazdu, czy potrzebuję już innej?

    1. Witaj Piotrze, w ramach wizy jednokrotnego wjazdu, na terenie Wietnamu możesz latać do woli. Wiza straci ważność tylko wówczas, jak przekroczysz granice Wietnamu. Lotniska narodowe nie są w to
      wliczane 🙂

  2. Za ok. tydzień muszę wyrobić 5 wiz do Wietnamu, dlatego nie chcę korzystać z usług pośredników, bo wyjdzie to za drogo, a niestety nie mogę robić wizy on arrival, bo będziemy lecieć też do Kambodży, zatem wiza wielokrotnego wjazdu. Dodzwonić się do KOnsulatu niestety nie mogę… Czy ktoś wie może jak długo czeka się na wize po złożeniu formularzy w Konsulacie?

    1. Jeszcze nie składałam, więc nie wiem, wyjazd mam na styczeń planowany, więc niebawem będę wiedzieć. Pamiętam tyko, że w przypadku wizy do Chin, robiłam do przez Konsulat w Warszawie w trybie pilnym, trwało chyba 2 albo max 3 dni.

  3. Agencji które załatwaiają promesy jest całkiem spro, trochę stresu przy wpłacaniu pieniędzy w ciemno, ale jakoś się udało. Tylko kolejki na lotnisku ogromne i co ciekae tam nie wywołują cię po numerku, tylko po nazwisku wołają zza okienka, często śmiesznie brzmi i trudno zrozumieć 🙂 🙂

  4. Bardzo pomocny i rzeczowo napisany artykuł. Niestety nie ma w necie tak dokładnych informacji na temat wizy do Wietnamu

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: